Επεμβάσεις Μετάβασης / Aλλαγής Φύλου - Φυλομετάβαση
"Επεμβάσεις Επιβεβαίωσης του Φύλου σε Διεμφυλικούς"

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ  (ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ -ΑΛΛΑΓΗΣ- ΦΥΛΟΥ)

Επισκόπηση οδηγιών που θα λάβετε κατά το εξιτήριο από τη κλινική μας και απαντήσεις σε πολλές από τις ερωτήσεις σας σχετικά με την μετεγχειρητική φροντίδα και τη διαστολή.

Οδηγίες εξητηρίου:
Θα φύγετε από το κλινική μας σήμερα. Όλα τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Η δραστηριότητά σας προς το παρών πρέπει να είναι κυρίως σύντομοι περιπάτοι και συναντήσεις με φίλους ή την οικογένεια σας για φαγητό και καφέ.

Θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες μας για την τακτή χρησιμοποίηση των διαστολέων με λίπανση ούτως ώστε να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές, αν όλα είναι καλά, μια άλλη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει σε περίπου 10 ημέρες μετά το εξητήριο.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας σας είναι αρκετά σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να εμφανισθεί λίγο αίμα που παρατηρείται περιστασιακά κατά την αφαίρεση του ουροκαθετήρα. Σε γενικές γραμμές, η πίεση σε ότι φαίνεται να αιμορραγεί είναι το μόνο που χρειάζεται για να σταματήσει το πρόβλημα. Μερικές φορές υπάρχει κάποια αιμορραγία παλαιού, πιο σκουρόχρωμου αίματος από τις τομές.

Το οίδημα διαρκεί εβδομάδες έως μήνες για να υποχωρήσει και η υπομονή εδώ είναι ο κανόνας. Να έχετε υπ' οψιν σας, και αυτό είναι μέρος γενικότερα της επούλωσης όλων των ιστών οτι το 80% του οιδήματος υποχωρεί σε περίπου 3 μήνες, ενώ όλο το υπόλοιπο οίδημα υποχωρεί σε συνολικά έναν έως ενάμιση χρόνο. Περιστασιακά, συνιστώνται σφιχτά τοποθετημένα εσώρουχα, εάν σημειωθεί οίδημα ενώ νοσηλεύεστε.

Η λειτουργία του εντέρου συνήθως επιστρέφει κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νοσοκομείου καθώς η όρεξη επιστρέφει και οι επιπτώσεις από την αναισθησία και τα παυσίπονα μειώνονται. Μια δίαιτα υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και ίνες συνιστάται κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Το κρέας είναι εντάξει, λιγότερα γαλακτοκομικά αρχικά είναι καλύτερα, και επίσης περιορίστε την λήψη τυριού.

Άλλες πιθανές, αλλά σπάνιες επιπλοκές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πυρετό, οίδημα ή υπερβολικό πόνο. Σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας. Το σπάσιμο των ραμάτων και του τραύματος είναι σπάνιο, αλλά σημαντικό πρόβλημα για την ασθενή. Πρέπει να μας ενημερώσετε αν συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς μπορεί να χρειαστεί τη παρακολούθησή μας. Ευτυχώς, αυτή η επιπλοκή θεραπεύεται από μόνη της, κατά δεύτερο σκοπό, συνήθως χωρίς τη παρέμβασή μας/σας πέρα από την διατήρηση της περιοχής καθαρή και ξηρή. Μετά από τα ντους, αφήστε την περιοχή να στεγνώσει και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και ένα πιστολάκι μαλλιών.

Η κολπική έκκριση είναι αναμενόμενη μετά από τη χειρουργική επέμβαση, παρόλο που δεν πρέπει να γίνει πράσινη. Εάν συμβεί αυτό, η προσθήκη ισχυρότερων ή νέων αντιβιοτικών θα μπορούσε να είναι απαραίτητη..

Παρακολούθηση

Η παρακολούθησή σας εφ όσον ζείτε στη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής είναι οποιαδήποτε στιγμή μετά από τη χειρουργική επέμβαση δυνατή. Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι όμως, είναι ιδανικό να δείτε τον γιατρό σας, το αργότερο ένα μήνα μετά την επέμβαση. Ο καλύτερος γιατρός για να το κανονίσετε είναι ο γιατρός με τον οποίο έχετε συνεχή επαφή. Είναι ο πιο πιθανός γιατρός που θα θέλει να σας δει, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργημένης περιοχής. Ακόμα κι αν δεν είναι γυναικολόγος, αυτό το άτομο είναι πιθανό να είναι σε θέση να δει ότι πάτε καλά. Ανα πάσα στιγμή μπορουμε επίσης να έρθουμε σε επαφή μαζί του, αν χρειαστεί.

Η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση είναι επίσης σημαντική και περιλαμβάνει: Μια εξέταση του κόλπου με διαστολέα (speculum) συνιστάται έντονα σε ένα χρόνο τουλάχιστον μετά την επέμβαση. Αυτή η εξέταση μπορεί μερικές φορές να ανιχνεύσει ιστό κοκκοιοποίησης ή περιοχές που δεν έχουν επουλώσει πλήρως. Είναι πιθανό επίσης να βρεθούν τρίχες στο κόλπο, αλλά συνήθως ελάχιστες πράγμα το οποίο είναι φυσιολογικό. Ο ιστός κοκκοποίησης είναι σαρκώδης και ερυθρός και τέλος αιμορραγεί εύκολα. Εάν εμφανιστεί αιμορραγία 6 ή περισσότερες μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, επισκεφθείτε το γιατρό σας (ή κάποιον από εμάς) που μπορεί να ρίξει μια ματιά. Είτε υπάρχει στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, ο κοκκοιώδης ιστός αντιμετωπίζεται εύκολα με ένα συνδυασμό αφαίρεσης του ιστού και τοπική εφαρμογή νιτρικού αργύρου. Η θεραπεία πονάει ελαφρώς αλλά λειτουργεί άμεσα. Πιο συχνά όμως, τα αποτελέσματα στο εσωτερικό του κόλπου είναι τόσο εκπληκτικά θετικά όσο είναι στην εξωτερική εμφάνισή του. Η μαστογραφία συνιστάται σε σχέση με την ηλικία. Η εξέταση του προστάτη κατευθύνεται καλύτερα μέσω του κόλπου (ο προστάτης βρίσκεται μπροστά από το νεο κόλπο). Το ορθό χρειάζεται επίσης εξέταση, αλλά όχι ως η πλησιέστερη πύλη στον προστάτη πια! Ένα PSA παραμένει αμφιλεγόμενο για όλους τους βιολογικούς άνδρες, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο αν είναι σχεδόν μηδέν (όπως θα έπρεπε) ένα χρόνο μετά την Αλλαγή Φύλου. Εφόσον παραμείνετε σε οιστρογόνα, ο προστάτης θα πρέπει να παραμείνει ουσιαστικά ανύπαρκτος και με χαμηλό κίνδυνο για καρκίνο. Η δοσολογία ορμονών είναι συνήθως μικρότερη από ό, τι συνιστάται ως προεγχειρητικά. Συχνά αυτό είναι το ήμισυ της δόσης πριν από την επέμβαση.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Η σεξουαλική δραστηριότητα συνιστάται για όσες έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την Επιβεβαίωση -Αλλαγή- Φύλου, εαν όχι πιο πριν. Ο οργασμός πρέπει να είναι μια προσδοκία για κάθε ασθενή. Παρ όλα αυτά να έχετε υπόψιν ότι η νέα κλειτορίδα προέρχεται από τη βάλανο του πέους σας. Αυτή η περιοχή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη αρχικά και οι περισσότερες το βρίσκουν ενοχλητικό. Μπορεί επίσης να υπάρχει μούδιασμα στην περιοχή αρχικά, αλλά και πάλι, οι περιοχές που μπορεί να οδηγήσουν σε οργασμό δεν είναι πιθανώς μόνο η ίδια η κλειτορίδα. Ο οργασμός είναι ένας περίπλοκος και πολύπλοκος συνδυασμός αισθητήριων μηνυμάτων και φαντασίας που το κάνουν να συμβεί. Κάθε ασθενής έχει επίσης το πολυπόθητο «σημείο Β» που είναι το άμεσα ανάλογο των βιολογικών γυναικών «σημείο G», βασικά ο στυτικός ιστός που περιβάλλει την εσωτερική ουρήθρα η οποία βρίσκεται τώρα πίσω από το κολπικό τοίχωμα, ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Η διαστολή δεν μπορεί ποτέ να είναι διασκεδαστική για μερικές ασθενείς, αλλά με την ανακάλυψη του "σημείου Β" και την εντελώς νέα αίσθηση του, μπορεί να πρέπει να βρεί κανείς τη διείσδυση τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Χρειάζεται όμως υπομονή και επιμονή!

Η διέγερση και η κορύφωση μπορεί να οδηγήσουν σε μια καλή ποσότητα εκκρίσεων από τις συνδέσεις με τον προστάτη, τις σπερματοδόχες κύστες και τους βολβοουρηθραίων αδένες (αδένες του Cowper). Αυτά τα όργανα συμπεριφέρονται πολύ όπως τα ανάλογα τους γυναικεία. Η πραγματική κολπική λίπανση δεν είναι όμως τόσο πιθανή λόγω της φύσης της κολπικής λίπανσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της υδάτινου εξιδρώματος  στα τοιχώματα του βιολογικού κόλπου. Η ανάγκη λίπανσης κατά τη διείσδυση είναι αναμενώμενη. Συνιστούμε τα παχύτερα λιπαντικά.

Ασκηση
Η σωματική δραστηριότητα και άσκηση συνιστώνται μόλις ολοκληρωθεί η επούλωση, συνήθως όχι πριν από 5 - 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση Επιβεβαίωσης -Αλλαγής- Φύλου. Ξεκινήστε αργά και χρησιμοποιήστε την κοινή λογική ούτως ώστε στους 3 μήνες μετά την επέμβαση να μπορείτε να επανέλθετε σε πλήρη δραστηριότητα όπως προεγχειρητικά.

Τελική εμφάνιση

Η τελική εμφάνιση θα πρέπει πραγματικά να αρχίσει να διαμορφώνεται περίπου 3 μήνες μετά την Επιβεβαίωση -Αλλαγή- Φύλου, όταν επιτυγχάνεται και η κατά 80% μείωση του οιδήματος! Κατά καιρούς, μπορεί ίσως να διαρκέσει και λίγο περισσότερο. Βεβαίως, η σκληρότητα των ουλών και των ιστών όπως επίσης το μούδιασμα της περιοχής θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια του ενός έτους και μετά. Οι 3 μήνες είναι το μεγάλο ορόσημο! Γι αυτό το λόγο είναι αναγκαία και μια επανεξέταση εκ μέρους μας, καθώς αυτή μπορεί να είναι μια περίοδος πολύ λογική κατά την οποία μπορεί να σχεδιασθεί και μια δεύτερη διορθωτική επέμβαση, εαν αυτή κριθεί αναγκαία.

Πάνω απ 'όλα, να φροντίζετε τον εαυτό σας. Να είστε υπομονετικοί, να είστε ευγενικοί, αλλά να είστε πάντα εσείς οι ίδιοι.

Οδηγίες Διαστολής - Θα λάβετε αυτές τις πληροφορίες ενώ βρίσκεστε στη κλινική μας. Παρακαλούμε εξοικειωθείτε με αυτές τις οδηγίες πριν από την επόμενη συνάντησή μας, μετά το εξητήριό σας.


Διαδικασία Διαστολής του Κόλπου
Σε ηρεμία, τα κολπικά τοιχώματα όλων των γυναικών, βιολογικών και τρανς, βρίσκονται εκτεθειμένα μεταξύ τους. Η διαστολή είναι μια απαραίτητη διαδικασία για γυναίκες τρανς που δεν έχουν τη σταθερή απολέπιση και λίπανση που συνοδεύει έναν βιολογικό κόλπο, και τον οποίο προφυλάσσει από την προσκόλληση όταν είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Υπάρχει επίσης μια τάση του δερματικού μοσχεύματος (εάν είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης Επιβεβαίωσης -Αλλαγής- Φύλου) να συρρικνωθεί. Η διαστολή επιτρέπει να παραμείνουν επαρκής το βάθος και η διάμετρος του νέου κόλπου. Η συχνότητα της διαστολής που συνιστάται απο την ομάδα μας είναι αρχικώς τουλάχιστο 3 φορές ημερησίως, για 10-15 λεπτά κάθε φορά, για 6 μήνες, στη συνέχεια τουλάχιστο 2 φορές την ημέρα για άλλους 6 μήνες και στη συνέχεια μία φορά την ημέρα. Η σεξουαλική επαφή είναι κατάλληλη αλλά ατελή αντικατάσταση της διαστολής. Έτσι, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική δραστηριότητα, συνιστάται η διαστολή. Είναι επίσης αλήθεια ότι μετά από ένα χρόνο, η διαστολή καθίσταται ελαφρώς λιγότερο απαραίτητη και πολλές - αλλά όχι όλες οι ασθενείς - μπορούν να πάνε σε συχνότητα λιγότερη από μία φορά την ημέρα χωρίς να χάσουν βάθος ή διάμετρο.

Οι διαστολείς είναι ιατρικά όργανα και, για το λόγο αυτό, πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και σεβασμό. Τραυματισμοί έχουν συμβεί με ακατάλληλη χρήση. Πάρτε αυτή τη διαδικασία σοβαρά, καθώς είναι η απολύτως πιο κρίσιμη πτυχή της μετεγχειρητικής σας φροντίδας! Το σετ των διαστολέων αποτελείται απο 4 διαστολείς διαφορετικού μήκους και διαμέτρου. Το σετ φθάνει να είναι αρκετά μεγάλων διαστάσεων και έτσι περισσότερο από επαρκή για κατάλληλη διαστολή. Ο ιστός του νέου κόλπου είναι ελαστικός μπορεί να διαταθεί, μάλιστα ορισμένοι ασθενείς μπορούν ή επιθυμούν έναν διαστολέα μεγαλύτερης διαμέτρου. Παρ όλα αυτά οι ασθενείς θα πρέπει να ξεκινούν με το μικρότερο διαστολέα και κατόπιν να περάσουν στους επόμενους εφ όσον αυτό είναι εφικτό χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Κάθε διαστολέας είναι κατασκευασμένος απο σιλικόνη ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατό περισσότερο ατραυματικός και έχει κωνικό σχήμα με μια ελαφρά καμπύλη στο άκρο. Κατά τη διαστολή, αρχικώς ο διαστολέας ίσως θα πρέπει να κατευθύνεται εντός του νέου κόλπου προς τα κάτω, ενώ κατόπιν οι καμπύλες του πρέπει να αλλάζει κατεύθυνση προς τα πάνω, επιτρέπωντας στον διαστολέα να γλιστρά κάτω από το ηβικό οστό με ελαφριά πίεση, πάντα όμως μακριά από το ορθό.

Ξεκινήστε την διαστολή αφου έχετε βρεί μια άνετη θέση χρησιμοποιώντας πολλά μαξιλάρια. Δεν θέλουμε να τραυματίσετε το ορθό όσο διαστέλετε! Ο καθρέφτης μπορεί επίσης να σας είναι πολύ χρήσιμος! Χρησιμοποιήστε άφθονη λίπανση κατά την τοποθέτηση του πρώτου διαστολέα, εφαρμόζοντας ένα κολπικό αντιβιοτικό που βοηθά ενάντια τυχών μολύνσεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις πρώτες 6-12 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Όταν ξεκινάτε τη διαδικασία διαστολής, η είσοδος στον κόλπο μπορεί να απαιτεί μια ελαφριά κατεύθυνση προς τα κάτω, αλλά γενικά, η κατεύθυνση του άκρου του διαστολέα πρέπει να είναι προς τα πάνω καθώς μετακινήστε από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του κόλπου. Ξεκινήστε με το μεγαλύτερο διαστολέα που αισθάνεστε πιο άνετα, παρόλο που πολλοί ασθενείς ξεκινούν απλά με το μικρότερο. Ο πρώτος στόχος είναι να καθιερώσετε το βάθος - αυτό επιτυγχάνεται με τους μικρότερους διαστολείς αλλά συγχρόνως και τον μεγαλύτερο με τον οποίο αισθάνεστε άνετα. Ο δεύτερος στόχος της διαστολής είναι η σταδιακή αύξηση του μεγέθους ώστε να τεντωθεί και να καθοριστεί η διάμετρος του κόλπου. Η εκ νέου λίπανση είναι επίσης χρήσιμη και μπορεί να εμποδίσει την αίσθηση του τύπου αναρρόφησης όταν αφαιρείτε το διαστολέα. Γενικά να προτιμάτε ένα παχύ λιπαντικό. Μετά από τη διαστολή, πλένετε κάθε διαστολέα με σαπούνι και νερό.

Η διαστολή του κόλπου είναι απολύτως απαραίτητη! Μην παραμελείτε αυτό το καθήκον σας στη νέα σας ανατομία. Με την πάροδο του χρόνου, το διεισδυτικό σεξ μπορεί να υποκαταστήσει τη διαστολή, αλλά ακόμη και τότε, συνιστάται περιστασιακή διαστολή. Αν επιλέξετε να μην διαστέλλετε τον κόλπο σας, εξετάστε τον κόλπο σας πολύ προσεκτικά. Λόγω των ουλών η περιοχή θα κλείσει τελικά σε κάποιο βαθμό, πράγμα που μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης για να αποκατασταθεί. Οι συνέπειες της μη διαστολής του κόλπου είναι επίσης αβέβαιες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρόεδρος στη Στρογγυλή Τράπεζα 8 "Πύελος, Περίνεο, Φύλο" του επόμενου Συνεδρίου της EURAPS στην Αθήνα, 29 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2024
Προσκεκλημένος Εισηγητής στο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ψυχοσεξουαλικές Δυσλειτουργίες, Αναγνώριση και Αντιμετώπιση», Ε.Π.Ι.Ψ.Υ., Ε.Κ.Π.Α., Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
Ψηφίστηκε ο νέος Νόμος για την Αυτοδιάθεση στη Γερμανία!
Προσκεκλημένος Ομιλητής στο 16th European Congress of Paediatric and Adolescent Gynaecology “EURAPAG 2024” (Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικής και Εφηβικής Γυναικολογίας), Θεσσαλονίκη, 5 έως 8 Ιουνίου 2024
Προσκεκλημένος Ομιλητής στο 31ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής “HAOMS 2024”, Αθήνα 26 έως 27 Ιανουαρίου 2024
info@alagifilou.gr
  Online Ραντεβού
M +30 6932 320 523 | M +49 1726 441 941
Leave this field empty
Επικοινωνία
O Καθηγητής Νικόλαος Παπαδόπουλος δέχεται μετά από ραντεβού στην Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και το Μόναχο

 

Νικόλαος Α. Παπαδόπουλος 

Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξ/πολη
Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
Munich Technical University,  Munich, Germany

M +30 6932 320 523 | +49 172 6441 941
info@alagifilou.gr

Ονοματεπώνυμο *
Email *
Τηλέφωνο Σταθερό
Τηλέφωνο Κινητό
Θέμα
Μήνυμα
  Online Ραντεβού
Επιθυμητή Ημερομηνία
Date Picker
Μέλος των επιστημονικών εταιρειών2023 All Rights Reserved | Όροι Χρήσης