Επεμβάσεις Μετάβασης / Aλλαγής Φύλου - Φυλομετάβαση
"Επεμβάσεις Επιβεβαίωσης του Φύλου σε Διεμφυλικούς"

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

 

Χειρουργικές Επεμβάσεις Επιβεβαίωσης (Αλλαγής) του Φύλου

 

Ποια μέθοδο θα πρέπει να επιλέξω για την Επιβεβαίωση -Αλλαγή- του Φύλου μου;

 

Ο Καθηγητής κ. Παπαδόπουλος εκτελεί τόσο την απλή επιμήκυνση της ουρήθρας (Ουρηθροπλαστική: ΟΠ) όπως επίσης και τη Μετα-αιδοιοπλαστική (ΜΑΙΠ) αλλά και τη Φαλλοπλαστική (ΦΠ).

 

Η Ουρηθροπλαστική ουσιαστικά επιμηκύνει την ουρήθρα χρησιμοποιώντας κρημνούς βλεννογόνου. Σε συνδυασμό με την από τις αυξημένες τεστοστερόνες υπερτροφική κλειτορίδα μπορεί να δημιουργηθεί ένα μικρό πέος, το οποίο διατηρεί πλήρη αίσθηση, επιτρέπει σε μερικές περιπτώσεις την ούρηση σε όρθια στάση. Είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για τη Φαλλοπλαστική. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης και εφ' όσον βέβαια το επιθυμεί ο ασθενής, αφαιρείται ο κόλπος (κολπεκτομή), τον οποίο και θα συρράψουμε κατά στρώματα (κολπόκλειση).

 

Η Μετα-αιδοιοπλαστική (ΜΑΙΠ) Παρέχει παρόμοια αποτελέσματα, αλλά με το πλεονέκτημα ότι δημιουργείται ένα πέος μήκους 2-4 εκ.. Αφού προηγουμένως έχει παρασκευασθεί/απελευθερωθεί πλήρως η υπερτροφική κλειτορίδα από τους γύρω ιστούς, επιτρέποντας κατ αυτό το τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις την ούρηση σε όρθια στάση και ίσως και τη διείσδυση / σεξουαλική επαφή. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης και εφ' όσον βέβαια το επιθυμεί ο ασθενής, αφαιρείται ο κόλπος (κολπεκτομή), τον οποίο και θα συρράψουμε κατά στρώματα (κολπόκλειση).Τα μειονεκτήματα της ΜΑΙΠ είναι ότι είναι πολύ πιο δύσκολη η εκτέλεσή της απ ότι αυτή της ΟΠ, και επίσης συγκριτικά διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο μετεγχειρητικής εμφάνισης των συριγγίων ή των στενώσεων (έως και 20%), οι οποίες απαιτούν πρόσθετη επέμβαση για να τη διόρθωσή τους. Τα καλά νέα είναι ότι τα συρίγγια, εάν υπάρχουν, μπορούν να αποκατασταθούν, κατά την επέμβαση της οσχεοπλαστικής, η οποία πραγματοποιείται μετά από 3 μήνες ανάρρωσης. 

 

Η Φαλλοπλαστική (ΦΠ) εξακολουθεί να είναι η Επέμβαση Επιβεβαίωσης -Αλλαγής- Φύλου Επιλογής με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η ομάδα μας πραγματοποιεί τη φαλλοπλαστική χρησιμοποιώντας ιστούς από το αντιβράχιο (κερκιδικός κρημνός) ή το μηρό (προσθιοπλάγιος κρημνός) στους οποίους δίνει το σχήμα του πέους και τους μεταμοσχεύει με τη βοήθεια Μικροσκοπίου στην ηβική περιοχή, δηλ. στην ανατομική θέση όπου βρίσκεται συνήθως το πέος στους βιολογικούς άντρες. Τα μειονεκτήματά της είναι ότι ως επέμβαση είναι πολύ πιο δύσκολη και πιο μεγάλη, εάν και η ομάδα μας είναι γνώστης του αντικειμένου, απαιτεί πιο μακρά νοσηλεία (έως και 2 εβδομάδες σε ορισμένες περιπτώσεις) και έχει επίσης σημαντικές πιθανές επιπλοκές.

 

Μπορώ να έχω τώρα την ουρηθροπλαστική και την μετα-αιδοιοπλαστική ή φαλλοπλαστική αργότερα;

 

Η φαλλοπλαστική είναι δυνατή τόσο μετά από τη μετα-αιδοιοπλαστική όσο και την ουρηθροπλαστική. Μπορείτε κα κάνετε την επιλογή την οποία επιθυμείτε. Παρ όλα αυτά εάν έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε στη φαλλοπλαστική, αρκεί προηγουμένως η ουρηθροπλαστική, εάν όμως ακόμη δεν είσθε σίγουρος τότε ίσως θα 'ταν προτιμότερη η μετα-αιδοιοπλαστική η οποία επιτρέπει σε όλες τις περιπτώσεις την ούρηση σε όρθια στάση, όπως επίσης και σε μερικές περιπτώσεις τη διείσδυση / σεξουαλική επαφή.

 

Τι είδους υστερεκτομή είναι δυνατή;

 

Η υστερεκτομή η οποία (συνήθως) θα πρέπει να προηγηθεί είναι η ολική υστερεκτομή με τα εξαρτήματα. Αυτή πραγματοποιείται είτε συμβατικά από το κοιλιακό τοίχωμα είτε λαπαροσκοπικά διαμέσου της κολπικής προσέγγισης.

 

Το ασφαλιστικό μου ταμείο καλύπτει την υστερεκτομή μου; Τη μετα-αιδοιοπλαστική;

 

Η υστερεκτομή καλύπτεται σχεδόν απ' όλα τα ταμεία, ολικώς ή μερικώς, δε συμβαίνει το ίδιο όμως με την ουρηθροπλαστική, την  μετα-αιδοιοπλαστική ή τη φαλλοπλαστική οι οποίες όπως όλες οι Επεμβάσεις Επιβεβαίωσης -Αλλαγής- Φύλου στην Ελλάδα δεν καλύπτονται από τα Ταμεία. Περιμένουμε με αγωνία τα νέα ΚΕΝ τα οποία πρόκειται να εφαρμοσθούν στο άμεσο μέλλον τα οποία ίσως συμπεριλάβουν τέτοιου είδους επεμβάσεις. Έως τότε προτείνουμε στους ασθενείς μας να καταθέσουν αίτημα έγκρισης στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ).

 

Υπέρ / Κατά

 

Ποιο μήκος μπορεί να επιτευχθεί με μια μετα-αιδοιοπλαστική;

 

Κανονικά, ο νέος φαλλός/κλειτορίδα θα παρουσιάζει μια υπερπλασία (θα έχει μεγαλώσει) λόγω των αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης. Το αναμενόμενο μήκος είναι 2-4 εκ., κατά με μέσο όρο 3-4 εκ.. Μπορείτε να καθορίσετε πόσο μήκος θα έχει το νέο πέος μετά τη ΜΑΙΠ, μετρώντας από το ηβικού οστό έως την άκρη της κλειτορίδας. Μόλις απελευθερωθεί από τα μικρά χείλη, αυτό το μήκος είναι συχνά σημαντικό και αρκετό για κάποιους - αλλά όχι για όλους -.

 

Πόσο σύντομα μπορώ να έχω σεξ μετά από τη μετα-αιδοιοπλαστική;

 

Ο βιολογικός άντρας, ρωτά για σεξ ανά 4 - 6 εβδομάδες

 

Μπορώ να έχω κολπική επαφή μετά την ουρηθροπλαστική και την μετα-αιδοιοπλαστική;

 

Ναι, εφ' όσον βέβαια ο ασθενής κατά τη διάρκεια της ουρηθροπλαστικής ή της μετα-αιδοιοπλαστικής δεν επιθυμούσε την αφαίρεση του κόλπου και οι δύο επεμβάσεις μπορούν να επιτρέψουν τη δεκτική συνουσία. Γι’ αυτό το λόγο πριν από οποιαδήποτε επέμβαση απαιτείται λεπτομερής συζήτηση με τον Καθηγητή κ. Παπαδόπουλο ή οποία αποτελεί μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Παρ' όλα αυτά και για διάφορους λόγους προτείνεται συνήθως από τον Καθηγητή κατά τη διάρκεια των παραπάνω επεμβάσεων να αφαιρείται ο κόλπος (κολπεκτομή) τον οποίο και θα συρράψουμε κατά στρώματα (κολπόκλειση). Σε τέτοιες περιπτώσεις βέβαια δε θα ήταν κατόπιν δυνατή η κολπική επαφή.

 

Μπορεί να πραγματοποιηθεί η κολπεκτομή κατά την επέμβαση της μετα-αιδοιοπλαστικής;

 

Όπως έχει προαναφερθεί και παραπάνω ο Καθηγητής κ. Παπαδόπουλος προτείνει αρχικά σε όλους τους ασθενείς τη κολπεκτομή. Παρ όλα αυτά είναι μια απόφαση που θα λάβει ο ασθενής μετά τις λεπτομερείς συζητήσεις που θα έχει με τον Καθηγητή κατά τη προεγχειρητική περίοδο.

 

Μπορώ να λάβω ορχικές προθέσεις (οσχεοπλαστική) κατά την επέμβαση της μετα-αιδοιοπλαστικής;

 

Ναι, αυτό είναι δυνατό! Παρ όλα αυτά η ομάδα μας προτείνει τη τοποθέτηση των σιλικονούχων ορχικών προθέσεων σε δεύτερο χρόνο, συνήθως τρείς (3) μήνες αργότερα, αφού έχει επέλθει η επούλωση των ιστών της περιοχής. 

 

Η μετα-αιδοιοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την επέμβαση της υστερεκτομής;

 

Ναι, απολύτως - μπορεί να προγραμματισθεί ως συνδυασμένη επέμβαση σε ένα χρόνο.

 

Στο νοσοκομείο… 

 

Επιτρέπεται στα μέλη της οικογένειας να μένουν μαζί μου στο νοσοκομείο;

 

Ναι! Το νοσοκομείο επιτρέπει στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των κανονικών επισκέψεων (9 π.μ.-9 μ.μ.), όπως επίσης και σε έναν μόνο φίλο ή μέλος της οικογένειας να παραμείνει στο δωμάτιο με τους ασθενείς μας τη νύχτα. Επιτρέπεται να κοιμηθεί στο δωμάτιο σε ένα κρεβάτι τύπου καθιστικού - όχι ακριβώς τα καταλύματα ενός 5άστερου ξενοδοχείου, αλλά επαρκές για τους περισσότερους.

 

Το προσωπικό του νοσοκομείου θα είναι ευαίσθητο στις ανάγκες μου;

 

Η ομάδα μας εργάσθηκε πολύ σκληρά για να κερδίσει το σεβασμό του προσωπικού του νοσοκομείου. Πλέον το προσωπικό μας, από την/τον πιο χαμηλόβαθμη/ο έως και την/τον πιο υψηλόβαθμη/ο είναι πλήρως ευαισθητοποιημένοι. Λατρεύουν τη συνεργασία με τους ασθενείς μας και, εκτός σπάνιων εξαιρέσεων, θα σας αντιμετωπίσουν με καλοσύνη. Οι ασθενείς μας έως και σήμερα τουλάχιστο το έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα, αρκετοί μάλιστα μας δηλώσανε ότι είχαν εκπλαγεί από την αντιμετώπιση που τύχανε κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο μας. Η ποικιλομορφία είναι η δύναμή μας!

 

Πότε και πού θα λάβω εξιτήριο;

 

Οι ασθενείς εγκαταλείπουν το νοσοκομείο την 6η-10η ημέρα μετά την επέμβαση, αφού όλα πάνε ομαλά. Θα χρειασθεί να μείνετε στην ευρύτερη περιοχή έως και τη 10η-15η ημέρα, οπότε θα αφαιρέσουμε τον ουροκαθετήρα (Foley). Κατόπιν θα μας επισκεφθείτε ξανά στα εξωτερικά ιατρεία στα διαστήματα των 3 και 6 εβδομάδων μετά την επέμβαση αλλαγής φύλου, όπως επίσης και μετά απο 3, 6 και 12 μήνες. 

 

Παρακολούθηση και μετά την Επιβεβαίωση -Αλλαγή- Φύλου

 

Χρειάζομαι έναν γυναικολόγο μετά την επέμβαση ή θα είναι επαρκής ο γιατρός μου;

 

Η καλύτερη συμβουλή είναι να συνεχίσετε να βλέπετε τον γιατρό σας με τον οποίο είχατε μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης. Εάν απαιτείται ειδική περίθαλψη, μπορούν να γίνουν παραπομπές. Μερικοί ασθενείς προτιμούν να δουν ένα γυναικολόγο μόλις ολοκληρωθεί η επιβεβαίωση -αλλαγή- φύλου. Οι γυναικολόγοι γενικά αισθάνονται πιο άνετα με τη μετεγχειρητική φροντίδα, αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι όλοι θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο αυτομάτως.

 

Πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου μετά τη χειρουργική επέμβαση;

 

Εάν είναι όλα καλά σε 10-15 ημέρες, εκτός εάν προκύψουν προβλήματα.

 

Τι συμβαίνει εάν ο γιατρός μου έχει ερωτήσεις αφού με δει;

 

Καλέστε μας, με κάθε τρόπο. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

 

Είναι ασφαλή η μακροχρόνια λήψη ορμονών;

 

Αυτή είναι μια συνεχής ερώτηση που υπόκειται σε μελλοντική έρευνα, αν και ναι, οι ορμόνες σε μακροπρόθεσμη βάση φαίνεται να είναι ασφαλείς. Το συμπέρασμα της ανάγκης για ορμόνες κάποιου είδους είναι η εξής: Εμείς, ως ενήλικες, χρειαζόμαστε ορμόνες, είτε κυρίως οιστρογόνα (ή τεστοστερόνη). Οι βιολογικοί άνδρες και γυναίκες συνήθως έχουν και τα δύο. Τα οιστρογόνα παρέχουν υποστήριξη για την οστική, οδοντική και ψυχική υγεία. Μπορούν επίσης να παρέχουν κάποια καρδιακή προστασία και βεβαίως διατηρούν τον προστάτη ατροφικό (ανενεργό και μικρό). Οι ορμόνες είναι επίσης σημαντικές για τη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και του ενδιαφέροντος για σεξ.

 

Τι γίνεται αν έχω προβλήματα μετά την Επιβεβαίωση -Αλλαγή- Φύλου; Ερωτήσεις;

 

Για προβλήματα, συνήθως ακούμε από πολύ λίγους ασθενείς μετά τη χειρουργική επέμβαση. Παρ' όλα αυτά σε τέτοιες περιπτώσεις επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε κάποιες ανησυχίες. Είμαστε μαζί σας σε όλη αυτή τη διαδρομή! Το ΕΚΑΒ είναι πάντα η τελευταία λύση, φυσικά, αλλά οι πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι τόσο σπάνιες που έως και σήμερα, τόσο στο εξωτερικό αλλά όσο και στην Αθήνα δεν ήταν ποτέ αναγκαίο έως σήμερα.

 

Θα έχω οργασμό μετά την Επιβεβαίωση -Αλλαγή- Φύλου;

 

Ναι, σχεδόν πάντοτε, ο οργασμός θα είναι δυνατός. Οι ασθενείς αναφέρουν οργασμό ήδη από 2 εβδομάδες (παρόλο που δεν συνιστούμε σεξουαλική δραστηριότητα πριν από τους 3 μήνες!). Η ανάκτηση της δυνατότητας οργασμού είναι όμως πιο δύσκολη από ότι διαφημίζεται. Η υπομονή και η επιμονή είναι το κλειδί. Η κλειτορίδα, η οποία έχει υποστεί τη χειρουργική παρασκευή για να πραγματοποιηθεί η πλαστική αποκατάσταση των εξωτερικών οργάνων αρχικά πιθανότατα να είναι ενοχλητικά υπερευαίσθητη. Όπως και πριν, οι στυτικές περιοχές γύρω από την κλειτορίδα, αλλά και η κλειτορίδα, θα είναι πολύ σημαντικές για την επίτευξη υγιούς μετεγχειρητικού οργασμού. 

 

Τι γίνεται αν δεν μπορώ να έχω οργασμό;

 

Δοκιμάστε, δοκιμάστε ξανά, με όλα τα μέσα. Μερικές φορές χρειάζεται τριβή. Μερικές φορές χρειάζεται δόνηση. Μερικές φορές χρειάζεται διείσδυση. Μερικές φορές χρειάζεται ένας συνδυασμός, αλλά θα λειτουργήσει. Το καλύτερο από όλα, ως άνδρας – η φυσική επαφή οποιουδήποτε είδους θριαμβεύει πάντα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρόεδρος στη Στρογγυλή Τράπεζα 8 "Πύελος, Περίνεο, Φύλο" του επόμενου Συνεδρίου της EURAPS στην Αθήνα, 29 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2024
Προσκεκλημένος Εισηγητής στο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ψυχοσεξουαλικές Δυσλειτουργίες, Αναγνώριση και Αντιμετώπιση», Ε.Π.Ι.Ψ.Υ., Ε.Κ.Π.Α., Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
Ψηφίστηκε ο νέος Νόμος για την Αυτοδιάθεση στη Γερμανία!
Προσκεκλημένος Ομιλητής στο 16th European Congress of Paediatric and Adolescent Gynaecology “EURAPAG 2024” (Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικής και Εφηβικής Γυναικολογίας), Θεσσαλονίκη, 5 έως 8 Ιουνίου 2024
Προσκεκλημένος Ομιλητής στο 31ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής “HAOMS 2024”, Αθήνα 26 έως 27 Ιανουαρίου 2024
info@alagifilou.gr
  Online Ραντεβού
M +30 6932 320 523 | M +49 1726 441 941
Leave this field empty
Επικοινωνία
O Καθηγητής Νικόλαος Παπαδόπουλος δέχεται μετά από ραντεβού στην Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και το Μόναχο

 

Νικόλαος Α. Παπαδόπουλος 

Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξ/πολη
Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
Munich Technical University,  Munich, Germany

M +30 6932 320 523 | +49 172 6441 941
info@alagifilou.gr

Ονοματεπώνυμο *
Email *
Τηλέφωνο Σταθερό
Τηλέφωνο Κινητό
Θέμα
Μήνυμα
  Online Ραντεβού
Επιθυμητή Ημερομηνία
Date Picker
Μέλος των επιστημονικών εταιρειών2023 All Rights Reserved | Όροι Χρήσης