Επεμβάσεις Μετάβασης / Aλλαγής Φύλου - Φυλομετάβαση
"Επεμβάσεις Επιβεβαίωσης του Φύλου σε Διεμφυλικούς"

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Παπαδόπουλος φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολης και κατόπιν του Πανεπιστημίου Περούτζιας Ιταλίας, όπου κατά την αποφοίτησή του και μετά την παρουσίαση της διπλωματικής του διατριβής "La labiopalatoschisi, tecnica chirurgica [Η χειλεο-γναθο-υπερωιο-σχιστία, χειρουργική τεχνική]" αναγορεύθηκε σε "Δόκτωρα της Ιατρικής και Χειρουργικής"


Στη συνέχεια, εργάσθηκε στη Κλινική Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου δεξιά του Ίζαρ του Πανεπιστημίου Μονάχου υπό την Διεύθυνση του Καθ. κ. Edgar Biemer. Από τις αρχές του 1995 εργάσθηκε παράλληλα στο αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής "Spaetergebnisse bei freien osteofasziokutanen Radialis- und Fibulalappen zur Penoidkonstruktion [Μακροχρόνια αποτελέσματα των ελεύθερων οστεοπεριτονιακοδερμικών κερκιδικών και περονιαίων κρημνών που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία πέους]" με την οποία το 1999 αναγορεύθηκε σε "Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής" του Πανεπιστημίου Μονάχου. Τον Μάρτιο του 2001 μετά την ολοκλήρωση των εξαετών μεταπτυχιακών σπουδών του ειδίκευσης και εξέτασή του απέκτησε τον Τίτλο της Ειδικότητας της Πλαστικής Χειρουργικής.

Από το 1996 εργάσθηκε παράλληλα στο αντικείμενο της διατριβής υφηγεσίας του με τίτλο "Intrauterine Chirurgie zur fetalen Wundheilung am Beispiel eines operativ erzeugten Lippen-Kieferdefektes (Eine tierexperimentelle Studie) [Ενδομήτρια χειρουργική για εμβρυϊκή επούλωση των ιστών στο παράδειγμα ενός χειρουργικά προκαλούμενου χειλεο-γναθικού ελλείμματος (Μία μελέτη σε πειραματόζωο)]" την οποία παρουσίασε και κατέθεσε ολοκληρωμένη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου το 2001. Το 2003 αναγορεύθηκε σε Υφηγητή Πλαστικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου.

Σ΄ ότι αφορά το κλινικό του έργο ο κ. Παπαδόπουλος έχει πραγματοποιήσει ως Ειδικός Πλαστικός Χειρουργός τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεξιά του Ίζαρ του Μονάχου Γερμανίας, όσο και απο τον Οκτώμβρη του 2014 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου σήμερα είναι ο Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής κ΄ Εγκαυμάτων, αυτόνομα πάρα πολλές επεμβάσεις και σε όλο το φάσμα της Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, συμπεριλαμβανομένης της Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, της Χειρουργικής Αποκατάστασης βαρύτατων Τραυματισμών και Επανασυγκολλήσεων των Άκρων και της Κρανιο-Προσωπικής χώρας, της Χειρουργικής Ογκολογίας, της Αποκατάστασης του Μαστού και του Λεμφοιδήματος, της Επανορθωτικής Χειρουργικής της περιοχής του Προσώπου και Τραχήλου, όπως και του κάτω Άκρου, της Χειρουργικής των συγγενών ανωμαλιών, της αποκατάστασης των Εγκαυμάτων, της Αισθητικής Χειρουργικής, καθώς και της Ουρογεννητικής Πλαστικής Χειρουργικής.

Στον κλινικό ερευνητικό τομέα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα των Επεμβάσεων Επιβεβαίωσης (Αλλαγής) Φύλου αλλά και των Επεμβάσεων Μετα-Βαριατρικής Πλαστικής Χειρουργικής (Δερματολιπεκτομές μετά απο σημαντική Μείωση του Βάρους), όπως επίσης και της αντιμετώπισης του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος. Διευθύνει τις ομάδες εργασίας για τη μελέτη της Ποιότητας Ζωής μετά απο επεμβάσεις Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Χρυσό Βραβείο στα πλαίσια του 2ου Διεθνές Συνεδρίου για την Ποιότητα Ζωής στην Κλινική Πράξη στο Πόρτο Καρράς Χαλκιδικής τον Ιούνιο του 2004, και Βραβείο στα πλαίσια του 30ου Ετήσιου Συνεδρίου της Γερμανικής Εταιρείας Μαστολογίας στο Αμβούργο Γερμανίας τον Ιούλιο του 2010), της αποκατάστασης περιφερικών νευρικών ελλειμμάτων και του Συνδρόμου Poland, και είναι μέλος της ομάδας εργασίας για τη μελέτη της με ηλεκτρονικό υπολογιστή υποβοηθούμενης αισθητικής, πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής. Επίσης, μαζί με τον Καθηγητή Dr. D. Müller διευθύνει την ομάδα εργασίας για τη μελέτη του διεμφυλισμού (Gender Dysphoria).

Στον πειραματικό ερευνητικό τομέα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενδομήτρια χειρουργική και ιδιαίτερα στην επούλωση των εμβρυϊκών ιστών και την αντιμετώπιση των χειλεο-γναθο-υπερωϊοσχιστιών. Εδώ και πάνω απο μια δεκαετία διεύθυνε την ομάδα εργασίας για τη μελέτη της ενδομήτριας χειρουργικής. Η εντατική και διαχρονική αυτή έρευνά του στον τομέα της ενδομήτριας χειρουργικής αναγνωρίσθηκε με την απονομή του Επιστημονικού Βραβείου "Hans Anderl Award 2006" απο την Ευρωπαϊκή Ένωση Πλαστικών Χειρουργών (EURAPS) και διαφόρων άλλων διεθνών βραβείων και διακρίσεων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είναι μέλος 20 και άνω διαφόρων εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών μεταξύ των οποίων η World Professional Association for Transgender Health (WPATH), η ομάδα εργασίας της Γερμανικής Εταιρείας Πλαστικών, Επανορθωτικών και Αισθητικών Χειρουργών (DGPRÄC) για την αντιμετώπιση του Διαφυλισμού [AG Trans], και η European Association of Plastic Surgeons (EURAPS).

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει σε 5 διαφορετικές γλώσσες άνω των 500 ανακοινώσεων και προσκεκλημένων διαλέξεων σε περιφερειακά, εθνικά και διεθνή Συνέδρια ή Κλινικές και Πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων έχουν δημοσιευθεί σε πάνω από 90 επιστημονικές εργασίες PubMed οι οποίες αξιολογούνται διεθνώς με περισσότερους από 120 βαθμούς impact factor.

Μαζί με την Ιουλία Ιωαννίδου-Μαραθιώτου και τον Μόσχο Α. Παπαδόπουλο έχει εκδόσει το βιβλίο "Χειλεο-Γναθο-Υπερωιοσχιστίες: Διάγνωση και Θεραπευτική Αντιμετωπιση" (Εκδόσεις Μπονισέλ, Αθήνα, 2013), όπως επίσης μαζί με τον Όθωνα Ν. Παπαδόπουλο και τον Γρηγόρη Χάμψα έχει εκδόσει το βιβλίο "Skin Cancer and Melanoma: Surgical Treatment and Reconstruction" [Καρκίνος του Δέρματος και Μελάνωμα: Χειρουργική Αντιμετώπιση και Αποκατάσταση] (Εκδόσεις Springer, Χαϊδελβέργη Γερμανίας, 2020), ενώ έχει συμβάλλει σε διάφορα άλλα βιβλία με συγγραφή κεφαλαίων τόσο στην Ελλάδα οσο και στο εξωτερικό. Επίσης, μαζί με τον Dr. J. Schaff διετέλεσε ως guest co-editor του ειδικού τεύχους του επιστημονικού περιοδικού "Handchirurgie, Mikrochirurgie, Plastische Chirurgie", με τίτλο: "Angleichungsoperationen bei Transsexualismus [Επεμβάσεις αλλαγής φύλου σε διεμφυλικούς]" 


Από το 2003 είναι κριτής διδακτορικών διατριβών και μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Ιατρικής Σχολής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου ως Υφηγητής, και απο το 2009 ως Καθηγητής. Επίσης είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής και κριτής διαφόρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών PubMed όπως για παράδειγμα το "European Journal of Plastic Surgery", "Aesthetic Plastic Surgery", "The Breast”, "The American Journal of Obstetrics & Gynecology", "Journal of Women's Health", "Quality of Life Research", "Journal of Sexual Medicine"  κ.ο.κ..

Διετέλεσε συνδιοργανωτής της "Plastic Surgery Week Davos 2003 [Εβδομάδα Πλαστικής Χειρουργικής Davos 2003]" συμπεριλαμβανουμένου και της ειδικής ημερίδας για Φαλλοπλαστική [State of the Art Symposium Phalloplastic]. Επίσης οργάνωσε το 27ο Eτήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Εμβρυϊκής Ιατρικής και Χειρουργικής [International Fetal Medicine & Surgery Society (IFMSS)] στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2008, τη Διεπιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο του Μαστού "Σύγχρονες απόψεις και Προοπτικές" στην Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2011, το 20ο Κοινό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής (ΕΕΕΜ) και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου (ΕΕΧΧ) στην Αλεξανδρούπολη τον Σεπτέμβριο του 2014 και τα ετήσια Σεμινάρια Μικροχειρουργικής Αλεξανδρούπολης απο τον Μάϊο του 2017. Τέλος είναι Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής - Local Host του 34ου Ετήσιου Συνεδρίου της European Association of Plastic Surgeons (EURAPS) πού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22-25 Μαΐου το 2024 (www.euraps.org).


O κ. Παπαδόπουλος διετέλεσε ως Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Εμβρυϊκής Ιατρικής και Χειρουργικής (IFMSS), της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής (ΕΕΕΜ) και της Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας (ΕΛΕ), ενώ ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου Γερμανίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού (ΕΕΧΧ), όπως επίσης, υπήρξε εθνικός αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πλαστικών Χειρουργών (EURAPS).).

Από τον Μάϊο του 2007 είναι μέλος της ομάδας εργασίας για την ολική αλλομεταμόσχευση προσώπου της Ιατρικής Σχολής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου και μέλος της ομάδας πού πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια αλλο-μεταμόσχευση άμφω άνω άκρων στις 25 προς 26 Ιουλίου του 2008 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου ("Klinikum rechts der Isar") του Πανεπιστημίου Μονάχου Γερμανίας. Γι αυτό το λόγο άλλωστε, του απονεμήθηκε, όπως και σε όλα μέλη της 40μελούς ομάδας το μετάλλιο "Karl Marx von Bauernfeind-Madaille".

Στις 25 Ιουλίου του 2009 κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων "Ζευγολατειό 2009” του Δήμου Στρυμονικού, Σερρών και σε ένδειξη αναγνώρισης απο τους συνδημότες του, του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο του Δήμου Στρυμονικού, Σερρών κον Ισαάκ Ρίζο.

Τον Μάρτιο του 2009 εκλέχθηκε σε Καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου ενώ τον Μάϊο του 2011 σε Αναπληρωτή Καθηγητή και τον Μάρτιο του 2018 σε Καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου τον Οκτώμβριο του 2019 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης. Απο το ακαδημαϊκό έτος 2017/2018 εκτελεί παράλληλα καθήκοντα Επισκέπτη Καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.. Επίσης απο τον Ιούνιο του 2021 είναι Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τέλος απο τον Ιανουάριο του 2022 είναι Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Διαφυλικής Χειρουργικής στην E' Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (Δ/ντής: Καθηγητής Χειρουργικής κ. Ευάγγελος Η. Μενενάκος) στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο (ΦΕΚ 4894/22.10.2021), ενώ μετά την Απόφαση της Γ.Σ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στη συνεδρίαση της 27ης-7-2022, του ανατέθηκε η Οργάνωση και Συντονισμός της επανέναρξης του Μαθήματος με τίτλο: «Πλαστική Χειρουργική» για τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στο 9ο εξάμηνο, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 στην Αίθουσα Διδασκαλίας του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου.

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
 • Επεμβάσεις Επιβεβαίωσης του Φύλου 
  (Επεμβάσεις Αλλαγής Φύλου)
 • Αισθητική Ανδρολογία και Γυναικολογία
  (Female & Male Intimate Surgery)
 • Επεμβάσεις Μεταβαριατρικής Πλαστικής Χειρουργικής
  μετά απο σημαντική μείωση βάρους
  (Δερμολιπεκτομές)
 • Αισθητική Χειρουργική
 • Αισθητική κ´ Λειτουργική 3D Ρινοπλαστική
 • Ενδοσκοπική Αυξητική του Στήθους
  (μασχαλιαία προσπέλαση)
 • Αποκατάσταση Παράλυσης Προσωπικού Νεύρου
 • Συγγενείς Ανωμαλίες Προσώπου και Άκρων
 • Χειρουργικές Επεμβάσεις Ημικρανίας

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρόεδρος στη Στρογγυλή Τράπεζα 8 "Πύελος, Περίνεο, Φύλο" του επόμενου Συνεδρίου της EURAPS στην Αθήνα, 29 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2024
Προσκεκλημένος Εισηγητής στο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ψυχοσεξουαλικές Δυσλειτουργίες, Αναγνώριση και Αντιμετώπιση», Ε.Π.Ι.Ψ.Υ., Ε.Κ.Π.Α., Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
Ψηφίστηκε ο νέος Νόμος για την Αυτοδιάθεση στη Γερμανία!
Προσκεκλημένος Ομιλητής στο 16th European Congress of Paediatric and Adolescent Gynaecology “EURAPAG 2024” (Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικής και Εφηβικής Γυναικολογίας), Θεσσαλονίκη, 5 έως 8 Ιουνίου 2024
Προσκεκλημένος Ομιλητής στο 31ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής “HAOMS 2024”, Αθήνα 26 έως 27 Ιανουαρίου 2024
info@alagifilou.gr
  Online Ραντεβού
M +30 6932 320 523 | M +49 1726 441 941
Leave this field empty
Επικοινωνία
O Καθηγητής Νικόλαος Παπαδόπουλος δέχεται μετά από ραντεβού στην Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και το Μόναχο

 

Νικόλαος Α. Παπαδόπουλος 

Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξ/πολη
Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
Munich Technical University,  Munich, Germany

M +30 6932 320 523 | +49 172 6441 941
info@alagifilou.gr

Ονοματεπώνυμο *
Email *
Τηλέφωνο Σταθερό
Τηλέφωνο Κινητό
Θέμα
Μήνυμα
  Online Ραντεβού
Επιθυμητή Ημερομηνία
Date Picker
Μέλος των επιστημονικών εταιρειών2023 All Rights Reserved | Όροι Χρήσης