Επεμβάσεις Aλλαγής Φύλου
"Επεμβάσεις Επιβεβαίωσης του Φύλου σε Διαφυλικά 'Ατομα"

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Παπαδόπουλος φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολης και κατόπιν Περούτζιας Ιταλίας, όπου κατά την αποφοίτησή του και μετά την παρουσίαση της διπλωματικής του διατριβής "La labiopalatoschisi, tecnica chirurgica [Η χειλεο-γναθο-υπερωιο-σχιστία, χειρουργική τεχνική]" αναγορεύθηκε σε "Δόκτωρα της Ιατρικής και Χειρουργικής"

Στη συνέχεια, εργάσθηκε στη Κλινική Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου δεξιά του Ίζαρ του Πανεπιστημίου Μονάχου υπό την Διεύθυνση του Καθ. κ. Edgar Biemer. Από τις αρχές του 1995 εργάσθηκε παράλληλα στο αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής "Spaetergebnisse bei freien osteofasziokutanen Radialis- und Fibulalappen zur Penoidkonstruktion [Μακροχρόνια αποτελέσματα των ελεύθερων οστεοπεριτονιακοδερμικών κερκιδικών και περονιαίων κρημνών που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία πέους]" με την οποία το 1999 αναγορεύθηκε σε "Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής" του Πανεπιστημίου Μονάχου. Τον Μάρτιο του 2001 μετά την ολοκλήρωση των εξαετών μεταπτυχιακών σπουδών του ειδίκευσης και εξέτασή του απέκτησε τον Τίτλο της Ειδικότητας της Πλαστικής Χειρουργικής.

Από το 1996 εργάσθηκε παράλληλα στο αντικείμενο της διατριβής υφηγεσίας του με τίτλο "Intrauterine Chirurgie zur fetalen Wundheilung am Beispiel eines operativ erzeugten Lippen-Kieferdefektes (Eine tierexperimentelle Studie) [Ενδομήτρια χειρουργική για εμβρυϊκή επούλωση των ιστών στο παράδειγμα ενός χειρουργικά προκαλούμενου χειλεο-γναθικού ελλείμματος (Μία μελέτη σε πειραματόζωο)]" την οποία παρουσίασε και κατέθεσε ολοκληρωμένη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου το 2001. Το 2003 αναγορεύθηκε σε Υφηγητή Πλαστικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου.

Σ΄ ότι αφορά το κλινικό του έργο ο κ. Παπαδόπουλος έχει πραγματοποιήσει ως Ειδικός Πλαστικός Χειρουργός τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεξιά του Ίζαρ του Μονάχου Γερμανίας, όσο και απο τον Οκτώμβρη του 2014 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου σήμερα είναι ο Διευθυντής της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής κ΄ Εγκαυμάτων, αυτόνομα πάρα πολλές επεμβάσεις και σε όλο το φάσμα της Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, συμπεριλαμβομένης της Χειρουργικής Χειρός, της Μικροχειρουργικής, της Χειρουργικής αποκατάστασης βαρύτατων Τραυματισμών και Επανασυγκολλήσεων των Άκρων και της Κρανιο-Προσωπικής χώρας, της Χειρουργικής των Περιφερικών Νεύρων, της Χειρουργικής Ογκολογίας, της Επανορθωτικής Χειρουργικής της περιοχής του Προσώπου και Τραχήλου, του Μαστού και του κάτω Άκρου, της Χειρουργικής των συγγενών ανωμαλιών, της αποκατάστασης των Εγκαυμάτων, της Αισθητικής Χειρουργικής, καθώς και της Ουρογεννητικής Πλαστικής Χειρουργικής.

Στον κλινικό ερευνητικό τομέα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα της Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής. Διευθύνει τις ομάδες εργασίας για τη μελέτη της Ποιότητας Ζωής μετά απο επεμβάσεις Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Χρυσό Βραβείο στα πλαίσια του 2ου Διεθνές Συνεδρίου για την Ποιότητα Ζωής στην Κλινική Πράξη στο Πόρτο Καρράς Χαλκιδικής τον Ιούνιο του 2004, και Βραβείο στα πλαίσια του 30ου Ετήσιου Συνεδρίου της Γερμανικής Εταιρείας Μαστολογίας στο Αμβούργο Γερμανίας τον Ιούλιο του 2010), της αποκατάστασης περιφερικών νευρικών ελλειμμάτων και του Συνδρόμου Poland, και είναι μέλος της ομάδας εργασίας για τη μελέτη της με ηλεκτρονικό υπολογιστή υποβοηθούμενης αισθητικής, πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής. Επίσης, μαζί με τον Καθηγητή Dr. D. Müller διευθύνει την ομάδα εργασίας για τη μελέτη του διαφυλισμού (Gender Dysphoria).

Στον πειραματικό ερευνητικό τομέα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενδομήτρια χειρουργική και ιδιαίτερα στην επούλωση των εμβρυϊκών ιστών και την αντιμετώπιση των χειλεο-γναθο-υπερωϊοσχιστιών. Εδώ και πάνω απο μια δεκαετία διεύθυνε την ομάδα εργασίας για τη μελέτη της ενδομήτριας χειρουργικής. Η εντατική και διαχρονική αυτή έρευνά του στον τομέα της ενδομήτριας χειρουργικής αναγνωρίσθηκε με την απονομή του Επιστημονικού Βραβείου "Hans Anderl Award 2006" απο την Ευρωπαϊκή Ένωση Πλαστικών Χειρουργών (EURAPS) και διαφόρων άλλων διεθνών βραβείων και διακρίσεων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είναι μέλος 20 και άνω διαφόρων εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών μεταξύ των οποίων η World Professional Association for Transgender Health (WPATH), η ομάδα εργασίας της Γερμανικής Εταιρείας Πλαστικών, Επανορθωτικών και Αισθητικών Χειρουργών (DGPRÄC) για την αντιμετώπιση του Διαφυλισμού [AG Trans], και η European Association of Plastic Surgeons (EURAPS).

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει σε 5 διαφορετικές γλώσσες άνω των 400 ανακοινώσεων και προσκεκλημένων διαλέξεων σε περιφερειακά, εθνικά και διεθνή Συνέδρια ή Κλινικές και Πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων έχουν δημοσιευθεί σε πάνω από 80 επιστημονικές εργασίες PubMed οι οποίες αξιολογούνται διεθνώς με περισσότερους από 100 βαθμούς impact factor.

Μαζί με την Ιουλία Ιωαννίδου-Μαραθιώτου και τον Μόσχο Α. Παπαδόπουλο έχει εκδόσει το βιβλίο "Χειλεο-Γναθο-Υπερωιοσχιστίες: Διάγνωση και Θεραπευτική Αντιμετωπιση" (Εκδόσεις Μπονισέλ), όπως επίσης μαζί με τον Όθωνα Ν. Παπαδόπουλο και τον Γρηγόρη Χάμψα το βιβλίο "Skin Cancer and Melanoma: Surgical Treatment and Reconstruction" [Καρκίνος του Δέρματος και Μελάνωμα: Χειρουργική Αντιμετώπιση και Αποκατάσταση] το οποίο είναι  υπο δημοσίευση απο τις Εκδόσεις Springer, Χαϊδελβέργη Γερμανίας, ενώ έχει συμβάλλει σε διάφορα άλλα βιβλία με συγγραφή κεφαλαίων τόσο στην Ελλάδα οσο και στο εξωτερικό. Επίσης, μαζί με τον Dr. J. Schaff διετέλεσε ως guest co-editor του ειδικού τεύχους του επιστημονικού περιοδικού "Handchirurgie, Mikrochirurgie, Plastische Chirurgie", με τίτλο: "Angleichungsoperationen bei Transsexualismus [Επεμβάσεις αλλαγής φύλου σε διεμφυλικά άτομα]" 

Από το 2003 είναι κριτής διδακτορικών διατριβών και μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Ιατρικής Σχολής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου ως Υφηγητής, και απο το 2009 ως Καθηγητής. Επίσης είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής και κριτής διαφόρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών PubMed όπως για παράδειγμα το "European Journal of Plastic Surgery", "Aesthetic Plastic Surgery", "The Breast”, "The American Journal of Obstetrics & Gynecology", "Journal of Women's Health", "Quality of Life Research", "Journal of Sexual Medicine"  κ.ο.κ..

Διετέλεσε συνδιοργανωτής της "Plastic Surgery Week Davos 2003 [Εβδομάδα Πλαστικής Χειρουργικής Davos 2003]" συμπεριλαμβανουμένου και της ειδικής ημερίδας για Φαλλοπλαστική [State of the Art Symposium Phalloplastic]. Επίσης οργάνωσε το 27ο Eτήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Εμβρυϊκής Ιατρικής και Χειρουργικής [International Fetal Medicine & Surgery Society (IFMSS)] στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2008, τη Διεπιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο του Μαστού "Σύγχρονες απόψεις και Προοπτικές" στην Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2011, το 20ο Κοινό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής (ΕΕΕΜ) και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου (ΕΕΧΧ) στην Αλεξανδρούπολη τον Σεπτέμβριο του 2014 και τα ετήσια Σεμινάρια Μικροχειρουργικής Αλεξανδρούπολης απο τον Μάϊο του 2017. Το 2021 είναι Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής - Local Host του 31ου Ετήσιου Συνεδρίου της European Association of Plastic Surgeons (EURAPS) πού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 26-29 Μαΐου (www.euraps.org).

Το έτος 2008 ο κ. Παπαδόπουλος διετέλεσε ως Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Εμβρυϊκής Ιατρικής και Χειρουργικής (IFMSS), το έτος 2013 ως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής (ΕΕΕΜ), τα έτη 2016 - 2018 ως Πρόεδρος της Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας (ΕΛΕ), ενώ έως και το έτος 2014 ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου Γερμανίας, όπως επίσης, τα έτη 2015 - 2019 ως εθνικός αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πλαστικών Χειρουργών (EURAPS). Τέλος, από το έτος 2017 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού (ΕΕΧΧ).

Από τον Μάϊο του 2007 είναι μέλος της ομάδας εργασίας για την ολική αλλομεταμόσχευση προσώπου της Ιατρικής Σχολής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου και μέλος της ομάδας πού πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια αλλομεταμόσχευση άμφω άνω άκρων στις 25 προς 26 Ιουλίου του 2008 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου ("Klinikum rechts der Isar") του Πανεπιστημίου Μονάχου Γερμανίας. Γι αυτό το λόγο άλλωστε, του απονεμήθηκε, όπως και σε όλα μέλη της 40μελούς ομάδας το μετάλλιο "Karl Marx von Bauernfeind-Madaille".

Στις 25 Ιουλίου του 2009 κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων "Ζευγολατειό 2009” του Δήμου Στρυμονικού, Σερρών και σε ένδειξη αναγνώρισης απο τους συνδημότες του, του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο του Δήμου Στρυμονικού, Σερρών κον Ισαάκ Ρίζο.

Τον Μάρτιο του 2009 εκλέχθηκε σε Καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου ενώ τον Μάϊο του 2011 σε Αναπληρωτή Καθηγητή και τον Μάρτιο του 2018 σε Καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου τον Οκτώμβριο του 2019 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης. Τέλος απο το ακαδημαϊκό έτος 2017/2018 εκτελεί παράλληλα καθήκοντα Επισκέπτη Καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.. Τέλος απο τον Ιούνιο του 2021 είναι Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
 • Επεμβάσεις Επιβεβαίωσης του Φύλου 
  (Επεμβάσεις Αλλαγής Φύλου)
 • Αισθητική Ανδρολογία και Γυναικολογία
  (Female & Male Intimate Surgery)
 • Μεταβαριατρική Πλαστική Χειρουργική 
  μετά απο σημαντική μείωση βάρους
  (Δερμολιπεκτομές)
 • Αισθητική Χειρουργική
 • Αισθητική κ´ Λειτουργική 3D Ρινοπλαστική
 • Ενδοσκοπική Αυξητική του Στήθους
  (μασχαλιαία προσπέλαση)
 • Αποκατάσταση Παράλυσης Προσωπικού Νεύρου
 • Συγγενείς Ανωμαλίες Προσώπου και Άκρων
 • Χειρουργικές Επεμβάσεις Ημικρανίας
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστημονική Δημοσίευση στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό Περιοδικό "Annals of Plastic Surgery"
Προσκεκλημένος Ομιλητής στο 15ο Διαδικτυακό Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Συνέδριο Μικροχειρουργικής (15th Congress of the European Federation of Societies for Microsurgery - EFSM), 24-27 Ιουνίου 2021
Ανατέθηκαν στον Καθηγητή κ. Παπαδόπουλο τα καθήκοντα του Επιστημονικά Υπεύθυνου του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονική Δημοσίευση στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό Περιοδικό "Annals of Plastic Surgery"
Προσκεκλημένος Ομιλητής στο 41ο Συνέδριο της Τουρκικής Εταιρείας Πλαστικών, Επανορθωτικών και Αισθητικών Χειρουργών στη Σαμψούντα, Τουρκία, 26-30 Οκτωμβρίου 2019
info@alagifilou.gr
  Online Ραντεβού
M +30 6932 320 523 | M +49 1726 441 941
Leave this field empty
Επικοινωνία
O Καθηγητής Νικόλαος Παπαδόπουλος δέχεται μετά από ραντεβού στην Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και στο Μόναχο

Νικόλαος Α. Παπαδόπουλος 
Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξ/πολη
Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
Munich Technical University,  Munich, Germany

M +30 6932 320 523 | +49 172 6441 941
info@alagifilou.gr
Ονοματεπώνυμο *
Email *
Τηλέφωνο Σταθερό
Τηλέφωνο Κινητό
Θέμα
Μήνυμα
  Online Ραντεβού
Επιθυμητή Ημερομηνία
Date Picker
Μέλος των επιστημονικών εταιρειών2018 All Rights Reserved | Όροι Χρήσης