ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Χειρουργικές Επεμβάσεις Επιβεβαίωσης του Φύλου
(Επεμβάσεις Αλλαγής Φύλου)
Τι κάνει την επέμβαση δημιουργίας του κόλπου του Καθηγητή κ. Παπαδόπουλου διαφορετική από αυτές των χειρουργούς στην Ταϊλάνδη και αλλού?
Ο Καθηγητής κ. Παπαδόπουλος έχει μια πολυετή εμπειρία, άνω των 20 ετών με τις επεμβάσεις επιβεβαίωσης -αλλαγής- φύλου, τόσο σε τρανς γυναίκες (ΤΓ) όσο και σε τρανς άνδρες (ΤΑ). Γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικασία για εσάς. Δεύτερον, Ο Καθ. κ. Παπαδόπουλος είναι ένας Πλαστικός Χειρουργός, απο τους λίγους στον κόσμο που πραγματοποιεί επεμβάσεις επιβεβαίωσης -αλλαγής- φύλου, τόσο σε τρανς γυναίκες όσο και σε τρανς άνδρες. Γι αυτο το λόγο γνωρίζει πολύ καλά τι επιδιώκει στις χειρουργικές επεμβάσεις, αισθητικά και λειτουργικά. Τέλος, η επέμβαση δημιουργίας του κόλπου σε ένα στάδιο χρησιμοποιεί ιστό ο οποίος έχει α) αισθητικότητα και είναι β) εκκριτικός, γ) ροζ (μια κρίσιμη λεπτομέρεια για οποιοδήποτε χρώμα δέρματος!), και δ) δε φέρει τρίχες - για να καλυψει τα εσωτερικά χείλη. Εμβρυολογικά, αυτή η βλεννογόνος προέρχεται από αυτή πού καλύπτει τα εσωτερικά χείλη όταν όλα τα έμβρυα είναι θηλυκά. Η απόρριψη αυτού του κρίσιμου ιστού, όπως συμβαίνει στην Ταϊλάνδη και σε επεμβάσεις δύο σταδίων, δεν είναι αυτό που συμβαίνει στη φύση και δεν φαίνεται πραγματικά γενέθλιο. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει ποτέ να παρουσιαζονται τριχες μεταξύ των μικρών χειλέων! Αρκετά απλά, η επέμβαση που πραγματοποιουμε είναι πιο συμβατή με την κανονική αναπτυξιακή διαδικασία εάν το ΤΓ διαφυλικό άτομο είχε γεννηθεί ως θήλυ. Οτιδήποτε λιγότερο ενσαρκώνει μια τεχνική κατά της φύσης του ανθρώπου την οποία ολος ο επιστημονικός κόσμος εγκαταλείπει σιγά-σιγά.
Γιατί η τεχνική ενός χρόνου είναι καλύτερη από μια τεχνική 2 χρόνων;
Πολλοί από τους προκάτοχούς του χρησιμοποίησαν και χρησιμοποiουν ακόμη και σήμερα μια επέμβαση δύο σταδίων: Το πρώτο στάδιο είναι για τη λειτουργία και το δεύτερο για τη βελτίωση τόσο της αισθητικής όσο και ο καθορισμός των χειλέων. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν και οι δύο αυτοί στόχοι σε μία μόνο χειρουργική επέμβαση είναι να χρησιμοποιηθεί η ροζ χρώματος βλεννογόνος της ουρήθρας που οι χειρουργοί 2-σταδίων και οι ταϊλανδοί χειρουργοί απορρίπτουν σήμερα. Ένα δεύτερο στάδιο είναι πάντοτε διαθέσιμο και για τους ασθενείς μας εαν χρειασθεί αλλά είναι σπάνια απαραίτητο.
Μήπως μπορεί να αφαιρεθεί συγχρόνως και ο προστάτης;
Όχι, στην τυπική διαδικασία των επεμβάσεων επιβεβαίωσης -αλλαγής- φύλου, όλοι οι χειρουργοί παρασκευάζουν στη κάτω πλευρά του πλέον ατροφικού προστάτη δημιουργώντας τη κολπική κοιλότητα. Η αφαίρεση του προστάτη δεν είναι απαραίτητη. Αν ο προστάτης χρειάζεται εξέταση στο μέλλον, αυτό πρέπει να γίνει μέσω του κόλπου, όχι του ορθού, καθώς ο προστάτης βρίσκεται μπροστά από τον κόλπο. Στα οιστρογόνα, η ατροφία του προστάτη είναι τόσο εντυπωσιακή που δεν γνωρίζουμε καμία πραγματική περίπτωση de novo του καρκίνου του προστάτη που εμφανίζεται σε μια τρανς γυναίκα μετά την επέμβαση επιβεβαίωσης -αλλαγής- φύλου.
Οι ασθενείς μιλούν για το «σημείο Β» - είναι αυτό το ίδιο με το σημείο G στις γυναίκες;
Ναι, το σημείο Β, όπως ορισμένοι ονόμασαν αυτήν την περιοχή του σώματος, είναι ακριβώς ανάλογο με το σημείο G στις βιολογικές γυναίκες. Βασικά, είναι ο ιστός στύσης που τοποθετείται εσωτερικά και κατά μήκος της εσωτερικής επιφάνειας των χειλέων. Είναι ουσιαστικά μια επέκταση της κάτω επιφάνειας του πέους, που περιέχει την ουρήθρα. Πολλοί άντρες βρίσκουν αυτή την πηγή διέγερσης - προ-εγχειρητικά και πράγματι, η περιοχή διατηρείται στην τεχνική μας, επιτρέποντας ένα πιο ουσιαστικό σεξουαλικό συναίσθημα μετά από την αποκατάσταση του κόλπου. Η περιοχή μπορεί να προσεγγισθεί ακριβώς μέσα στον κόλπο κατά μήκος του εμπρόσθιου τοιχώματος κάτω από την ουροδόχο κύστη, ιδιαίτερα κατα τη διείσδυση.
Μήπως η χειρουργική επέμβαση Επιβεβαίωσης -Αλλαγής- Φύλου προσφέρεται και για έφηβα τρανς κορίτσια;
Α: Ναι, πιστευουμε από καιρό ότι η ολοκλήρωση του κόλπου για τις έφηβες αποτελεί λογική και υπεύθυνη απόφαση. Εξετάζουμε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και οι οικογενειακοί λόγοι για μια χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης -αλλαγής- φύλου. Επειδή πράτουμε την αλλαγή φύλου υπεύθυνα, αναζητούμε άτομα με αποδεδειγμένη ωριμότητα και πλήρη οικογενειακή υποστήριξη. Σε αυτό το σταθερό περιβάλλον στο σπίτι, πιστεύουμε -όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες- ότι η ολοκλήρωση μιας πλήρους μετάβασης κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο Λύκειο, δίνει στο έφηβο τρανς κορίτσι την ευκαιρία να ενσωματωθεί πλήρως προτού εισέλθει στην ενηλικίωση ή / και στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε μια πιο δύσκολη πρόκληση από το να επιμένουμε η έφηβη να περιμένει μέχρι την ηλικία των 18 ετών για να την χειρουργήσουμε και στη συνέχεια να την αφήσουμε στις μυριάδες προκλήσεις της ενηλικίωσης. Αυτή θα ηταν η καλύτερη συνταγή για τη καταστροφή ή απογοήτευση της. Η επέμβαση μετάβασης στην εφηβική ηλικία απαιτεί όμως πρόσθετες προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης μιας οικογενειακής διαβούλευσης (γονείς και παιδιού) όπως και εμπεριστατομένης αξιολόγησης/έγκρισης από ψυχίατρο ή ψυχολόγο που πιστοποιεί σωστά πριν από τη χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης -αλλαγής- φύλου.
Προ-εγχειρητικές ορμονικές οδηγίες
Συνιστάται όλοι οι ασθενείς να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες της διεθνούς εταιρείας WPATH (www.wpath.org). Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν φυσικά ποικίλες διαδρομές για την επιβεβαίωση -αλλαγή- φύλoυ. Οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν θα πρέπει να είναι τιμωρητικές (για όσους στο παρελθόν μπορεί να έχουν συνταγογραφήσει ή αποκτήσει ορμόνες μέσω πηγών μαύρης αγοράς), αλλά γενικές κατευθυντήριες οδηγίες που προσελκύουν τους ασθενείς πίσω σε πιο τυποποιημένα ιατρικά πρωτόκολλα και παρακολούθηση. Οι ορμόνες, και πρέπει να τονισθεί, είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Εκτεταμένες εξετάσεις αίματος και τεστς ΔΕΝ είναι απαραίτητες, παρά τους ελάχιστους θεωρητικούς κινδύνους της συνεχιζόμενης ορμονοθεραπείας. Οι βασικές εργαστηριακές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου της γενικής αίματος, του προφίλ των λιπιδίων, των ηλεκτρολυτών και της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών, είναι λογικά. Τα επίπεδα ορμονών είναι χρήσιμα - αλλά όχι συχνά - ιδιαίτερα όταν αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού των ορμονών (π.χ. ελάχιστη αύξηση του μαστού στις γυναίκες ή αδυναμία εμβάθυνσης της φωνής ή ανάπτυξη των μαλλιών προσώπου σε παιδιά) ή σε ετήσια βάση ή όπως επιτρέπουν τα συμπτώματα. Η αρτηριακή πίεση και η πρόοδος των ορμονικών επιδράσεων πρέπει να παρακολουθούνται και να τεκμηριώνονται καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας.
Ειδικότερα, η πρακτική μας ευνοεί τα βιολογικά ορμονικά σχήματα. Βιολογικά σημαίνει ότι οι ορμόνες αυτές είναι οι ίδιες με εκείνες που παράγονται φυσιολογικά μέσα στην ανθρώπινη ωοθήκη ή τον όρχι. Η οδός χορήγησης είναι επίσης σημαντική για τον προσδιορισμό της βιολογικής αποτελεσματικότητας στην ασθενή και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τη συνταγογράφηση. Αν και η στοματική λήψη των ορμονών τείνει να είναι η λιγότερο δαπανηρή, αυτή η οδός χορήγησης μπορεί να πραγματοποιηθεί με εντερική απορρόφηση και μεταβολισμό σε άλλους μεταβολίτες εντός του ήπατος προτού το σώμα καν ωφεληθεί ποτέ από την ίδια την ορμόνη. Αυτοί λοιπόν οι μεταβολίτες μπορούν να έχουν ιατρικές και ορμονικές επιδράσεις, αλλά δεν είναι απαραιτήτως τόσο ισχυροί όσο η μητρική ορμόνη. Οι παροχή με ενέσεις (shots!), υπογλώσσια ("κάτω από τη γλώσσα") ή διαδερμικές ("διαμέσου του δέρματος") επιτρέπουν πιο άμεση πρόσβαση στις ορμόνες για να εισέλθουν στη ροή του αίματος χωρίς μεταβολικές αντιδράσεις, αλλά είναι συνήθως πιο ακριβές και δύσκολες στη διαχείρησή τους.
Πριν από την έναρξη της ορμονοθεραπείας, συνιστάται οι ασθενείς να υπογράψουν πρώτα ένα «έντυπο συγκατάθεσης ορμονών». Η συγκατάθεση είναι μια παραδοχή ότι οι ορμόνες έχουν τόσο μη αναστρέψιμες όσο και αναστρέψιμες επιδράσεις, επιβλαβείς επιδράσεις στη γονιμότητα, μεταβλητά αποτελέσματα στο λίμπιντο (οι άνδρες ανεβαίνουν, οι γυναίκες πηγαίνουν κάτω - έκπληξη !) και μείζονες αλλαγές στην εικόνα του σώματος. Όμως οι ορμόνες είναι επίσης περιορισμένες σε αυτό που μπορούν να κάνουν και σίγουρα δεν θα σας κάνουν την γυναίκα που ελπίζετε να γίνετε. Έχουν επίσης μικρούς κινδύνους και απαιτούν ευθύνη από τη πλευρά της ασθενούς (όπως π.χ. τακτές επισκέψεις του γιατρού σας). Επίσης με τη διαδικασία συγκατάθεσης αναμένεται να έχετε ξεκινήσει κάποια συμπληρωματική ψυχοθεραπεία σε οποιαδήποτε μορφή που θα μπορούσε να ταιρειάζει σε εσάς. Θέλουμε μια σωστή διάγνωση και ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να έχει τεράστιο όφελος καθώς περνάτε από αυτη τη διαδικασία (όλοι χρειαζόμαστε έναν σύμμαχο !!!).
Κατά την έναρξη ορμονών για τις τρανς γυναίκες, συνιστούμε 2-4mg οιστραδιόλης ημερησίως, μαζί με 100-200mg Spironolactone BID, με διηρημένη δοσολογία. Ο γιατρός σας είναι ευπρόσδεκτος να μας καλέσετε με ερωτήσεις!
Εδώ και μερικοί σύνδεσμοι όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα:
- Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Γενικό Νοσοκομείο "Ελενα Βενιζέλου", (http://www.hospital-elena.gr/ind)
- Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΚΠΑ, "Αιγινήτειο" Νοσοκομείο, (https://www.aiginiteio.gr/index_psichiarty.php)
- Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (https://www.psyhat.gr)
- WPATH (www.wpath.org)
Πώς επηρεάζει η θεραπεία οιστρογόνων τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στην προ-εγχειρητική τρανς γυναίκα;
Ανεκδοτικά, υπάρχουν αναφορές που, πιστεύοντας ότι ήταν σε ορμονοθεραπεία, δεν μπορούσαν να γονιμοποιήσουν - γενικά αληθινή αλλά όχι ανόητη απόδειξη - απέκτησαν ένα φυσιολογικό, υγιές παιδί! Κανονικά, μετά την λήψη των οιστρογόνων στα επίπεδα για την επιβεβαίωση -αλλαγή- φύλου, η παραγωγή σπέρματος πέφτει άμεσα σχεδόν στο μηδέν, αν δεν είναι μηδέν - στους 3 μήνες, σίγουρα. Τα οιστρογόνα καθαυτά όμως δεν επαρκούν για τον έλεγχο των γεννήσεων!
Περιστασιακά, οι ασθενείς επιθυμούν να ανακτήσουν τη γονιμότητά τους διακόπτοντας την ορμονοθεραπεία προκειμένου να αποθηκεύσουν το σπέρμα ή οτιδήποτε άλλο. Εάν το επιθυμούν πράγματι αυτό, η διακοπή θα πρέπει να διαρκέσει έως και 6 μήνες για να επανακτήσει τη δυνατότητα αυτή, αλλά γενικά επιστρέφει έως σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, η ικανότητα να επαναποκτά και να διατηρεί μια στύση είναι συχνά χαμένη ή περιορισμένη, ανεξάρτητα από τη διακοπή. Ο οργασμός, από την άλλη πλευρά, με ερεθίσματα στις πολλαπλές μορφές του, είναι εφικτός (όπως και για τις γυναίκες αλλά και εκείνες μετεγχειρητικά!).
Πώς μπορώ να αποφασίσω ποιον χειρουργό να επιλέξω;
Η παραπομπή από έναν στενό φίλο ή κάποιον που εμπιστεύεστε εξακολουθεί να αποτελεί το καλύτερο στοίχημα για την απόκτηση αξιόπιστων πληροφοριών. Το διαδίκτυο έχει πολλές πληροφορίες, αλλά είναι συχνά παραπλανητικό. Blogs ή προσωπικοί λογαριασμοί από έναν ασθενή εναντίον ενός συγκεκριμένου ιατρού μπορεί να είναι χρήσιμα όταν οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται ή γίνονται ένα μοτίβο, αλλά συχνά δημιουργούνται από κάποιον απογοητευμένο, με πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια του, ο οποίος είναι ανίκανος να το αφήσει να φύγει. Η χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης -αλλαγής- φύλου είναι εκπληκτική αλλά εγγενώς περιορισμένη στο πεδίο εφαρμογής της. Οι ιατρικοί ιστότοποι είναι επίσης χρήσιμοι αλλά μια συμβουλή εδώ - με προσοχή! Ιδιαίτερα στις σελίδες αποτελεσμάτων, οι γιατροί συχνά μεταφέρουν τροποποιημένες φωτογραφίες ή φωτογραφίες που είναι υπό γωνία έτσι ώστε να παραλείπονται λεπτομέρειες οι οποίες είναι αρνητικές για το γιατρό. Αν ένας χειρουργός δημοσιεύσει αποτελέσματα φωτογραφιών που δείχνουν ασθενείς με κλειστά πόδια (όπως κάνουν αρκετά έγγραφα, εκπληκτικά αρκετοί !), τότε φύγε ! Αυτός ο χειρουργός, εξ ορισμού, κρύβει ουλές ή αληθινά αποτελέσματα ή κάτι άλλο. Ρωτήστε για αριθμούς - εάν ο χειρουργός εκτελεί αποκαταστάσεις του κόλπου σε τρανς γυναίκες που μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού, αυτό αποτελεί μια κόκκινη γραμμή! Η αποκατάσταση του κόλπου είναι μια επέμβαση η οποία απαιτεί τη σοβαρότητα και την ευρεία πείρα του χειρουργού, τόσο σε όλο το φάσμα της Πλαστικής κ΄ Επανορθωτικής Χειρουργικής όσο και της Αισθητικής Χειρουργικής. Είναι μια επέμβαση η οποία είναι εξαιρετικά καλλιτεχνική και μοναδική για τον χειρουργό ο οποίος θα δώσει σημασία και στη πιο απειροελάχιστη λεπτομέρεια - δεν είναι μια οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ρουτίνας. Για αυτούς τους λόγους καλύτερα να περιμένετε από το να κάνετε την επιλογή σας βιαστικά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ελάτε σε μας για μια δεύτερη γνώμη. Και τέλος, να είστε προσεκτικοί από έναν χειρουργό που προσφέρει μια φαινομενικά ατελείωτη ποικιλία χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι ακόμη και την αποκατάσταση των μαλλιών. Οι χειρουργοί, όταν είναι επιτυχείς, περιορίζουν τη χειρουργικά τους εξειδίκευση. Περιορίζουν και τελειοποιούν αυτό που είναι πιο γνωστό.
Έχετε θεωρήσει δυνατή τη χρήση του στοματικού βλεννογόνου για να καλύψετε τα εσωτερικά χείλη;
Ναι, εξετάζουμε και αξιολογούμε πάντα νέες ιδέες και τεχνικές βελτιώσεις για τις επεμβάσεις αλλαγής φύλου. Ωστόσο η αποκατάσταση στα εσωτερκά χείλη με στοματικό βλεννογόνο δεν είναι κάτι που έχουμε υιοθετήσει. Οι περισσότεροι που αναφέρουν τη χρήση του στοματικού βλεννογόνου το κάνουν σε βιολογικές γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς κόλπο (ως συγγενή ανωμαλία) και δεν διαθέτουν κατάλληλη πηγή υλικού μεταμοσχεύσεως, οτιδήποτε παρόμοιο με το όσχεο που χρησιμοποιείται όταν χρειασθεί στη τεχνική μας. Επίσης, ο στοματικός βλεννογόνος, αν και εκκριτικός (παραγωγή βλεννογόνου), δεν είναι ανάλογος με τον εκ γεννετής κόλπο. Στην καλύτερη περίπτωση, οι λωρίδες του μωβ-εμφανιζόμενου παρειακού βλεννογόνου μεταμοσχεύονται στο νεο κόλπο (neovagina). Δεν υπάρχει όμως αρκετός στοματικός βλεννογόνος για τη κάλυψη ολόκληρου του νέου κόλπου. Ο ελάχιστος σε επιφάνεια βλεννογόνος που μπορεί να ληφθεί, διαφέρει σημαντικά από εκείνον των κολπικών τοιχωμάτων των βιολογικών γυναικών. Οι οπτικές και ψηλαφητές διαφορές στην ποιότητα της κολπικής κάλυψης είναι επίσης ουσιαστικές σε σύγκριση με την καθιερωμένη χρήση του μεταμοσχευμένου δέρματος απο το όσχεο, το οποίο διατηρεί την πλησιέστερη ομοιότητα με τον φυσιολογικό κόλπο.
Πόσο σημαντική είναι η αποτρίχωση πριν από την Επιβεβαίωση -Αλλαγή-Φύλου;
Κατά τη χειρουργική επέμβαση, οι θύλακες των μαλλιών αποξέονται και εκτίθενται. 3 προεγχειρητικές συνεδρίες laser ή 5 συνεδρίες ηλεκτρόλυσης που ολοκληρώνονται τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από την επέμβαση επιβεβαίωσης -αλλαγής- φύλου θα μας επιτρέψουν να εξαλείψουμε ουσιαστικά όλες αυτές τις τρίχες. Εμείς σχεδόν ποτέ δεν εχουμε ακούσει τα μαλλιά εντός του κόλπου να αποτελούν ένα πρόβλημα. Το 30% των ασθενών δεν αφαιρούν τις τρίχες τους πριν από από την επέμβαση αλλαγή φύλου και παρ όλα αυτά δεν παραπονιούνται για τριχωτούς κόλπους, χάρη στο λεπτομερή καθαρισμό που κάνουμε κατα τη χειρουργική επέμβαση.
Χρειάζεται να διακόψω τις ορμόνες μου πριν την Επιβεβαίωση -Αλλαγή- Φύλου;
Το διαχρονικό δόγμα για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αποκατάσταση κόλπου είναι ότι τα οιστρογόνα αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα και ότι όλες οι ορμόνες πρέπει να διακόπτονται. Αυτή η αναστολή των ορμονών φέρνει όμως στους ασθενείς ψυχολογική αστάθεια, κατάθλιψη, άγχος οι οποίοι γενικότερα δεν αισθάνονται καλά γύρω από το χρόνο της επέμβασης. Γι αυτούς τους λόγους η διακοπή της ορμονοθεραπίας θα πρέπει να γίνεται πάντα με τη παρακολουθηση των γιατρών ή ειδικών όπως ενδοκρινολόγου ή και ψυχιάτρου. Η διακοπή των ορμονών θα πρέπει να αρχίζει τουλάχιστο 3 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Θα χρειαστώ μια πλαστική των χειλέων μετά την Επιβεβαίωση -Αλλαγή- Φύλου;
Μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει να βελτιωθεί το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης που εκτελείται οπουδήποτε. Μια πλαστική των χειλέων εκτελείται πάντα -και εξακολουθεί να πράτεται- από τους χειρουργούς που ακολουθούν πρωτόκολλα 2 σταδίων. Προσωπικά, μου αρέσει να βελτιώνω την εικόνα των χειλέων μόνο και εφ όσον οι ασθενείς το επιθυμούν αφού αποφασίζουν οτι είναι μια πολύ σημαντική και απαραίτητη βελτίωση σε αυτό που δημιουργήθηκε από τον πρώτο χειρουργό.
Επιτρέπεται στα μέλη της οικογένειας να μένουν μαζί μου στο νοσοκομείο;
Ναί! Το νοσοκομείο επιτρέπει στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των κανονικών επισκέψεων (9 π.μ.-9 μ.μ.), αλλά επιτρέπει σε έναν μόνο φίλο ή μέλος της οικογένειας να παραμείνει στο δωμάτιο με τους ασθενείς μας τη νύχτα. Επιτρέπεται να κοιμηθεί στο δωμάτιο σε ένα κρεβάτι τύπου καθιστικού - όχι ακριβώς τα καταλύματα ενός 5άστερου ξενοδοχείου, αλλά επαρκές για τους περισσότερους.
Το προσωπικό του νοσοκομείου θα είναι ευαίσθητο στις ανάγκες μου;
Η ομάδα μας εργάσθηκε πολύ σκληρά για να κερδίσει το σεβασμό του προσωπικού του νοσοκομείου. Πλέον το προσωπικό μας, απο την/τον πιο χαμηλόβαθμη/ο έως και την/τον πιο υψηλόβαθμη/ο είναι πλήρως ευαισθητοποιημένοι. Λατρεύουν τη συνεργασία με τους ασθενείς μας και, εκτός σπανίων εξαιρέσεων, θα σας αντιμετωπίσουν με καλοσύνη. Οι ασθενείς μας έως και σήμερα τουλάχιστο το έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα, αρκετοί μάλιστα μας δηλώσανε ότι είχαν εκπλαγεί απο την αντιμετώπιση που τύχανε κατα τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομειο μας. Η ποικιλομορφία είναι η δύναμή μας!
Πότε και πού θα λάβω εξιτήριο;
Οι ασθενείς εγκαταλείπουν το νοσοκομείο την 6η-7ηημέρα μετά την επέμβαση και την αφαίρεση του σταθερού διαστολέα του κόλπου, αφού όλα πάνε ομαλά. Θα χρειασθεί όμως να μείνετε στην ευρύτερη περιοχή εως και τη 10η ημέρα, οπότε θα αφαιρέσουμε τον καθετήρα της ουροδόχου κύστης (Foley). Κατόπιν θ αρχίσετε να διευρύνετε το κόλπο σας με τους ειδικούς διαστολείς σιλικόνης και θα μας επισκεφθείτε ξανά στα εξωτερικά ιατρεία στα διαστήματα των 3 και 6 εβδομάδων μετά την επέμβαση επιβεβαίωσης -αλλαγής- φύλου, όπως επίσης και μετά απο 3, 6 και 12 μήνες.
Παρακολούθηση και μετά την Επιβεβαίωση -Αλλαγή- Φύλου
Χρειάζομαι έναν γυναικολόγο μετά την επέμβαση ή θα είναι επαρκής ο γιατρός μου;
Η καλύτερη συμβουλή είναι να συνεχίσετε να βλέπετε τον γιατρό σας με τον οποίο είχατε μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης. Εάν απαιτείται ειδική περίθαλψη, μπορούν να γίνουν παραπομπές. Μερικοί ασθενείς προτιμούν να δουν ένα γυναικολόγο μόλις ολοκληρωθεί η επιβεβαίωση -αλλαγή- φύλου. Οι γυναικολόγοι γενικά αισθάνονται πιο άνετα με τη μετεγχειρητική φροντίδα, αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι θα όλοι θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο αυτομάτως.
Πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου μετά από χειρουργική επέμβαση;
Εαν είναι όλα καλά σε 10-15 ημέρες, εκτός εάν προκύψουν προβλήματα.
Τι συμβαίνει εάν ο γιατρός μου έχει ερωτήσεις αφού με δει;
Καλέστε μας, με κάθε τρόπο. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.
Είναι ασφαλή η μακροχρόνια λήψη οιστρογόνων;
Αυτή είναι μια συνεχής ερώτηση που υπόκειται σε μελλοντική έρευνα, αν και ναι, οι ορμόνες σε μακροπρόθεσμη βάση φαίνεται να είναι ασφαλείς. Το συμπέρασμα της ανάγκης για ορμόνες κάποιου είδους είναι η εξής: Εμείς, ως ενήλικες, χρειαζόμαστε ορμόνες, είτε κυρίως οιστρογόνα (ή τεστοστερόνη). Οι βιολογικοί άνδρες και γυναίκες συνήθως έχουν και τα δύο. Τα οιστρογόνα παρέχουν υποστήριξη για την οστική, οδοντική και ψυχική υγεία. Μπορούν επίσης να παρέχουν κάποια καρδιακή προστασία και βεβαίως διατηρούν τον προστάτη ατροφικό (ανενεργό και μικρό). Οι ορμόνες είναι επίσης σημαντικές για τη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και του ενδιαφέροντος για σεξ.
Τι γίνεται αν έχω προβλήματα μετά την Επιβεβαίωση -Αλλαγή- Φύλου; Ερωτήσεις;
Για προβλήματα, συνήθως ακούμε από πολύ λίγους ασθενείς μετά τη χειρουργική επέμβαση! Παρ όλα αυτά σε τέτοιες περιπτώσεις επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε κάποιες ανησυχίες. Είμαστε μαζί σας σε όλη αυτή τη διαδρομή! Το ΕΚΑΒ είναι πάντα η τελευταία λύση, φυσικά, αλλά οι πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι τόσο σπάνιες που έως και σήμερα, τόσο στο εξωτερικό αλλά όσο και στην Αθήνα, δεν ήταν ποτέ αναγκαίο.
Θα έχω οργασμό μετά την Επιβεβαίωση -Αλλαγή- Φύλου;
Ναι, σχεδόν πάντοτε, ο οργασμός θα είναι δυνατός. Οι ασθενείς αναφέρουν οργασμό ήδη μετά από 2 εβδομάδες (παρόλο που δεν συνιστούμε σεξουαλική δραστηριότητα πριν από τους 3 μήνες!). Η ανάκτηση της δυνατότητας οργασμού είναι όμως πιο δύσκολη από ότι διαφημίζεται. Η υπομονή και η επιμονή είναι το κλειδί. Η κλειτορίδα αρχικά πιθανότατα να είναι ενοχλητικά υπερευαίσθητη λόγω της προέλευσής της από τη βάλανο του πέους. Όπως και πριν, οι στυτικές περιοχές γύρω από την κλειτορίδα, αλλά και η κλειτορίδα, θα είναι πολύ σημαντικές για την επίτευξη υγιούς μετεγχειρητικού οργασμού.
Τι γίνεται αν δεν μπορώ να επιτύχω οργασμό;
Δοκιμάστε, δοκιμάστε ξανά, με όλα τα μέσα. Μερικές φορές χρειάζεται τριβή. Μερικές φορές χρειάζεται δόνηση. Μερικές φορές χρειάζεται διείσδυση. Μερικές φορές χρειάζεται ένας συνδυασμός, αλλά θα λειτουργήσει. Απολαύστε το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς άλλων συναδέλφων χειρουργών κατάφεραν να έχουν οργασμό ακόμα και μην έχοντας τα ραχιαία νεύρα της κλειτορίδας, τα οποία στη μέθοδό μας πλέον τα διατηρούμε. Περιστασιακά, η τεστοστερόνη μπορεί να προστεθεί πίσω ως κρέμα για να μειώσει το οργασμικό κατώφλι εάν ο οργασμός παραμένει δύσκολος. Το καλύτερο από όλα, ως γυναίκα – η φυσική επαφή οποιουδήποτε είδους θριαμβεύει πάντα!
Πότε μπορώ να έχω και πάλι σεξουαλική δραστηριότητα μετά την επέμβαση μου;
Τρεις (3) μήνες, αν και μερικές αρχίζουν νωρίτερα. Εδώ απαιτείται κοινή λογική. Εάν κανείς αισθάνεται καλά, είναι πιθανόν δικαιολογημένη. Για ευαίσθητη σεξουαλική επαφή, μια καλή συμβουλή είναι η προσοχή!